maandag 18 juli 2011

QR-koorts geconstateerd in fort Rammekens

De QR-koorts? De Q-koorts ken ik, zul je zeggen, maar de QR-koorts? Is dat soms een nieuwe, gevaarlijke variant die nog weer erger is? Nee, dat is ie gelukkig niet, maar besmettelijk toch wel want je kunt de gevolgen ervan in steeds grotere mate om je heen waarnemen.
Je ziet ze namelijk steeds meer, die vierkante blokken, opgebouwd uit allerlei zwart-witte vlakken. In advertenties, op folders en posters, op visitekaartjes en zelfs als grote banners achter reclamevliegtuigjes. Een hele poos geleden alweer ontdekte ik zelf de betekenis ervan. Het is een soort streepjescode maar dan in het platte vlak, die voor het eerst werd ontwikkeld in de Japanse auto-industrie om onderdelen te identificeren. Nu wordt die zogenaamde Quick Response steeds meer gebruikt om er bijvoorbeeld websites aan te koppelen. In de nieuwste smartphones zit een QR-codescanner die je gelijk naar zo’n site leidt als je het scherm op zo’n blokje richt. In oudere smartphones moet je nog een echte foto nemen. 

Als je ziet hoe snel deze vinding zich nu verspreidt, kun je dus rustig van een besmettelijke koorts spreken. Het leek me wel leuk dit nieuwe internetspeeltje bij de expositie “TOOS” in fort Rammekens te gebruiken. Op diverse van de tentoonstellingsonderdelen is dan ook zo’n QR-code bevestigd. Je maakt daarmee direct verbinding met een filmpje op mijn YouTube-kanaal http://bit.ly/ij4Pag , dat met dat onderdeel heeft te maken. Bijvoorbeeld de grote Chinese banners in de hoofdkazemat en het aluminium meisje Alice in de installatie “Dream City”. In de toekomst zal het aantal toenemen want er zitten nog diverse video’s aan te komen.

En waar de QR-code hierboven mee te maken heeft? Tja, dat is dus een kwestie van proberen. Succes!

TOOS

Geen opmerkingen: