dinsdag 29 november 2011

Een XL-opening

Alhoewel Breukelen niet echt om de hoek ligt bij Middelburg was het voor mij toch min of meer een gewone opening met werken op dibond en kunststofbeelden als onderdeel van een groepstentoonstelling. Maar voor Peter Leen was het heel erg spannend. En niet alleen omdat ze woensdagnacht tot 5 uur bezig waren met de nieuwe galeriekrant, zaterdagnacht tot 3 uur met het maken van Thaise hapjes en zondag op cruciale momenten computer en printer vonden dat ze even rust nodig hadden .
Een paar weken geleden schreef ik er al over. Hij stak zijn nek ver uit door zijn Galerie Peter Leen in Breukelen meer dan 2x zo groot te maken. Dat vergt echte moed in tijden waarin overal in de kunstwereld wordt geklaagd over sterk teruglopende verkopen.
Mijn “meisjes” die midden in de nieuwe ruimte stonden waren dan ook heel erg nieuwsgierig. In fort Rammekens hadden ze deze zomer meer dan 10.000 bezoekers voorbij zien komen, maar hoe zou dat nu zijn? Tegen de galerieverlichting hadden ze voor alle zekerheid maar hun zonnebril opgezet, gewend als ze waren aan de donkerder fortruimten.

Wel, het werd dus een XL-opening, heel gezellig en ontzettend druk, echt passend bij de nieuwe benaming Galerie Peter Leen XL. Met direct ook een aantal verkopen. En waarom ook niet trouwens! We worden dan wel overstroomd met een zondvloed aan negatieve economische berichten, maar hoe komt ’t dan dat we in de EU bovenaan de lijst staan met het hoogste gemiddelde inkomen per inwoner? Alleen Luxemburg gaat ons nog voor omdat daar heel veel rijke buitenlanders wonen. We zouden gewoon onze zegeningen eens moeten gaan tellen, waaronder ook de rijke culturele traditie die we al kennen vanaf de 17de eeuw. Laten we dat met z’n allen in stand houden!
Hoeveel negatiefs is er de laatste paar jaar niet afgekomen op de kunstwereld, soms terecht en soms volkomen onterecht. Ik noem maar wat trefwoorden: elite, subsidie, Henk en Ingrid, kunstbobo’s, graaiers, volkscultuur, musea, enz. Daarmee zou ik heel wat stukjes in dit blog kunnen vullen. Dat zal in de toekomst ook beslist wel gebeuren, maar nu dus nog even niet.
Laten we gewoon hopen dat de trend die Peter Leen dit weekeinde neerzette, zich doorzet! Waarom zouden we Sinterklaas alleen op 5 december vieren?
Tot volgende week,
TOOS

Geen opmerkingen: