dinsdag 9 april 2013

Van Klassiek tot Populair


Afgelopen zondag, zoals altijd op zo’n 1ste zondag van de nieuwe maand, was ie er dus weer. De Middelburgse Kunst en Cultuurroute (http://www.kunstroutemiddelburg.nl). Ik doe daar nu al weer voor het 12de jaar aan mee, nog steeds met veel plezier. Elf keer per jaar, want alleen januari slaan we met z’n allen over. En elk jaar zitten er een aantal vaste thema’s in, zoals nu in april “Van Klassiek tot Populair”. Maar daarover straks meer.
 

Die thema’s maken onze kunstroute tot iets unieks. Anders dus dan andere kunstroutes in het land. Daardoor zijn we nu zelfs onderdeel van een afstudeeronderzoek geworden. Want ga maar na. De 1ste zondag in mei is ‘t “Middelburg Boekenstad”.  Met een boekenmarkt die makkelijk meedraait in de landelijke top 10 daarvan. Het hele 1ste weekeinde van juni wordt het oude centrum overstroomd met koren vanuit heel Nederland en verder: “Middelburg Vól-koren”. Een spin-off van de route die nu zo groot is geworden dat ze op eigen benen staat. Of in augustus de Kunstmarkt op één van de mooiste historische pleinen van Nederland, dat Abdijplein. November staat voor “Poëzie” met overal optredende dichters in samenhang met het project “Sprekende Gevels”. Een zich steeds verder uitbreidend aantal gevels van monumentale panden waarop gedichten zijn geschilderd. Zeg maar eens dat kunst en cultuur, en dus de kunstroute, niet leeft in Middelburg!

 
Maar nu “Van Klassiek tot Populair”. Elk jaar weer weet de organisatie heel verscheiden muziekgezelschappen in allerlei genres naar Middelburg te halen voor optredens van een half uur op verschillende locaties. Nu leent natuurlijk niet elk atelier zich voor zoiets. Maar het mijne is gelukkig zo groot dat ik het graag ter beschikking stel. Daarbij laat ik me graag verrassen want aan inspraak in hoe en wat doe ik niet. Dat levert vaak heel interessante optredens op.
 
 
                                         
Zoals dit keer de in Amsterdam residerende Theatergroep Flint (www.theatergroepflint.nl) met Felix Strategier als intrigerend middelpunt. Op muziek gezette gedichten en teksten van o.a. Slauerhoff, Nescio, Gerrit Achterberg. In twee woorden: origineel en prachtig! En later op de middag de “Lakersisters&band”. Lekkere ongedwongen Zuid-Amerikaanse en Caribische muziek, gebracht door onvervalste inwoners van Zeeland. Echte latin music op een zonnige zondag die voor het eerst aan de lente deed denken. Eindelijk. Tot volgende week.
TOOS
www.toosvanholstein.nl
www.toos.biz
YouTube  http://bit.ly/ij4Pag

1 opmerking:

simon korving zei

Lang van plan mijn oude militaire dienststad (1969) te bezoeken. Volgend jaar ben ik van de (kunstpartij).