donderdag 17 maart 2011

Filmpje van fort Rammekens

Als je fort Rammekens kent en ook nog mijn schilderijen is het niet moeilijk voor te stellen dat die twee goed samengaan. Oude, verweerde en begroeide muren, gangen en krochten met allerlei doorgangen en dan ook nog die prachtige Renaissancepoort!
Ik heb er ter voorbereiding op de tentoonstelling al heel wat keertjes rondgelopen, gefotografeerd en gefilmd. Voor hen die het fort nog niet kennen, is het wel interessant eens te gaan kijken op http://www.youtube.com/user/TOOSvanholstein?feature=mhum. Daar staat op mijn eigen kanaal TOOSvanholstein bij YouTube een kort filmpje van het fort en de prachtige natuuromgeving ervan.
Vroeger zag dat er heel anders uit. Toen lag het fort direct aan het water van de Westerschelde om het toegangskanaal naar Middelburg en de vaargeul naar de haven van Antwerpen te beschermen tegen de vijand. Maar dan praten we over 1547 toen Karel V opdracht gaf tot de bouw. Vandaar dus ook die Renaissancepoort waarvoor een Italiaanse architect verantwoordelijk is. Daarna is er heel wat gebeurd met dat verdedigingswerk. In zijn rijke geschiedenis is het in Spaanse, Nederlandse, Engelse en Franse handen geweest. Niet voor niets heeft de leiding van het nog te bouwen Nationaal Historisch Museum het fort aangewezen als één van de belangrijkste Plaatsen van Herinnering in de Nederlandse geschiedenis.
Maar over al die geschiedenis schrijf ik waarschijnlijk nog wel eens wat in komende afleveringen van dit blog. Bekijk eerst dat filmpje maar eens, dan heb je al vast een indruk.

Geen opmerkingen: