maandag 4 juli 2011

De Rammekens-Valkenswaard connectie

Bij fort Rammekens denk je niet direct aan Valkenswaard in Brabant. Maar in Valkenswaard denken ze nu wel aan dat fort. Alhoewel, enige nuance is daarbij op z’n plaats. In het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard denken ze nu aan fort Rammekens. Ik zal uitleggen waarom.


Dat museum is enig in zijn soort, zelfs in Europa. Hier wordt de traditie van die prachtige steendruktechniek in leven gehouden. Natuurlijk zijn er nog steeds steendrukkers en kunstenaars die professioneel bezig zijn met die meer dan 200 jaar oude techniek. Maar in ons digitale tijdperk is hun aantal al jaren sterk aan het afnemen. Dat was  reden voor enkele liefhebbers om 10 jaar geleden dat museum  op te richten. Nu is het niet meer weg te denken uit de Nederlandse kunstwereld. Afwisselende tentoonstellingen, allerlei activiteiten, een grote collectie oude drukpersen, zelf een eenvoudige steendruk maken, educatieve acties, uitleg over de grote invloed van de steendruk op onze maatschappij in de 19de en 20ste eeuw, een prachtige collectie industriĆ«le steendrukken naast die uit de kunstsector, enz.! En nu is ook een aantal van mijn steendrukken in hun collectie opgenomen waaronder “Renaissance”, de steendruk die de poort van fort Rammekens als onderwerp heeft. Enkele afleveringen geleden schreef ik al over deze “Renaissance”. Daarbij stonden verwijzingen naar een video over het maken ervan http://youtu.be/FllnbULjCqY op mijn kanaal op YouTube en een artikel over de steendrukkunst met directe link http://www.toosvanholstein.nl/lithoned.html.
 
Dat Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard is beslist een aanrader! Bekijk hun website www.steendrukmuseum.nl ook maar eens.

TOOS

Geen opmerkingen: